HIDROTERAPIJA

Hidroterapija predstavlja primenu fizikalne terapije u vodi koja pomaže kod brojnih kliničkih oboljenja. Svi znamo da je danas gotovo nemoguće svom kućnom ljubimcu, koji silom prilika živi najčešće u gradskoj sredini, priuštiti fantastično uživanje plivanja i trčanja u vodi. Zato ovaj oblik rehabilitacije ne samo da predstavlja vrlo zdrav i efikasan pristup rešavanju brojnih oboljenja, nego i poklon jedinstvenog doživljaja.
Hidroterapija deluje toplotom, pritiskom vode na površinu tela i efektom rasterećenja telesne težine sa ekstremiteta i kičme.
Toplota vode opušta mišićje, dovodi do bolje prokrvljenosti čime se stvaraju uslovi za bolju ishranu, brže zaceljivanje, opuštanje i suzbijanje bola naročito mišićno-skeletnog aparata. Smanjen obim pokretljivosti zglobova, najčešće uzrokovan bolom, otokom ili ukočenosti, u okruženju tople vode vrlo efikasno se vraća u svoje fiziološke (normalne) vrednosti.
Hidrostatski pritisak vode u kombinaciji sa aktivacijom mišića vežbama u vodi vrlo uspešno suzbija prisutne otoke (edeme) na površini tela mobilizacijom tečnosti (drenažom) u zahvaćenom području. Smanjenje opterećenja telesne težine sa ekstremiteta i kičme u vodenom okruženju omogućava bolju pokretljivost i povećanje obima pokreta u zglobovima.
Indikacije
• Preoperativni tretman pacijenta: Jačanje kardiovaskularnog sistema, poboljšanje funkcije pluća, smanjenje suvišne telesne težine uz jačanje muskulature važan su preduslov uspeha planiranog operativnog zahvata ali i bržeg i uspešnijeg vraćanja organizma u zdravo stanje.
• Postoperativna rehabilitacija: U veterinarskoj medicini sve je važniji tretman hidroterapijom posle izvršenih operativnih zahvata što je omogućeno hidroterapijom kućnih ljubimaca na podvodnoj pokretnoj traci ili bazenu. Primera radi, posle operacija kuka, kolena kao i drugih ortopedskih zahvata kada je u postoperativnom periodu strogo ograničeno kretanje, hidroterapija predstavlja gotovo jedini način vežbanja i održavanja pokretljivosti čitavog organizma, čime se izbegavaju brojne komplikacije, a rezultati lečenja su znatno bolji.
• Poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja organizma
• Ortopedska problematika
• Neurološka stanja