Boven Tehnika za kućne ljubimce  zasniva se na Boven-principima, uspešne humane terapije koja je razvijena u Australiji tokom pedesetih godina prošlog veka i dovedena u Veliku Britaniju ranih 1990-ih. Njegovu adaptaciju za tretiranje u početku kod pasa započeo je 2001. godine bračni par Sali i Ron Askev. Bowen terapeutska tehnika je holistički oblik terapije, neinvazivna manuelna tehnika. Prema “holističkom” mislimo da “tretira telo kao celinu, a ne upućuje na naznačenu bolest”. Stoga, Boven terapeuti ne tretiraju veterinarsko-dijagnostikovanu bolest ili stanje, već tretiraju životinju onako kako je vide na taj.

 

Osnov ove tehnike predstavljaju specifični nežni Bowen pokreti koji se izvode preko mišića, tetiva i nervnih puteva. Veoma je neobična i jedinstvena zato što se nakon izvođenja serije “Bowen pokreta” na tačno određenim tačkama na telu, prave pauze od par minuta tokom kojih organizam integriše primljene informacije. Ovi blagi pokreti imaju umirujući efekat na nervni sistem i aktiviraju telo da se balansira na svim nivoima. Tokom tretmana u telu životinje aktiviraju se različiti mehanizmi koji sve organe i sisteme organa vraćaju u zdravu funkciju. Telo prepoznaje svoje probleme i po svojim mogućnostima i prioritetima uklanja njihove uzroke.

 

Na primer, ako se pas ponaša tako što hramlje na zadnje noge, Boven terapeut može dobro da tretira i druge delove tela, uključujući leđa, vrat i prednje noge, kako bi rešio i neke druge moguće probleme koji su prouzrokovani kod psa koji kompenzuje trenutno stanje. U ovom slučaju pas pokušava da pomeri svoju težinu unapred kako bi ublažio bol u zadnjim nogama, što će, sa druge strane, uticati na prenos težišta na glavu i vrat i zahtevati da prednje noge nose veće opterećenje. Terapeut rešavajući ova druge kompenzatorne mehanizme, pomaže psu da povrati ispravnu ravnotežu svog tela.